Good Food-Kantine : Label 2020
Subsidiërende overheid
Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Begunstigde(n)
Scholen van het door openbare besturen georganiseerde of gesubsidieerde onderwijs, Verenigingen (VZW, Feitelijke verenigingen)
Materie(s)
Leefmilieu en duurzame ontwikkeling
Voorwerp
De aanvraagprocedure werd op 10 september 2020 afgesloten.
De fiche blijft ter informatie online en zal bij de lancering van een nieuwe oproep geüpdatet worden.
|
De regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft het Good Food Kantine-label ingevoerd om grootkeukens te ondersteunen die naar een duurzaam voedselbeheer evolueren.
Het
Good Food Kantine-label geeft de weg aan naar een smakelijke, gezonde en gevarieerde voeding die plaatselijk werd geproduceerd met respect voor het leefmilieu, het dierenwelzijn en goede werkomstandigheden van de boer tot op het bord !
Dit label maakt deel uit van de
Good Food-strategie : een daadkrachtig overheidsbeleid dat voeding centraal wil stellen in de stadsdynamiek, door het in al haar dimensies te benaderen : economisch, sociaal en milieuoogpunt (cf.
www.goodfood.brussels).
Het label werd gecreëerd en wordt beheerd door Leefmilieu Brussel.
Toekenningsvoorwaarden
Begunstigden
De Brusselse grootkeukens in scholen, crèches, rusthuizen, bedrijven, ziekenhuizen, cateringfirma’s, …
Niveau van het label
Het label bestaat uit 3 niveaus die gesymboliseerd worden door vorken. Hoe beter men voldoet aan de criteria, hoe meer vorken men krijgt :
Vorken
|
Wettelijke verplichtingen
|
Verplichte criteria
|
Optionele criteria
|
1 Vork
|
Allemaal
|
Allemaal
|
-
|
2 Vorken
|
Allemaal
|
Allemaal
|
35%
|
3 Vorken
|
Allemaal
|
Allemaal
|
70%
|
Wettelijke verplichtingen
- de richtlijnen van het FAVV (infra) moeten gerespecteerd worden
- het afval wordt gesorteerd
- communicatie over het gebruik van bioproducten indien certificatie door een onafhankelijke organisatie
Verplichte criteria
- seizoensgroenten
- seizoensfruit
- volledig vegetarisch alternatief
- systeem voor het jaarlijks meten
- min. 1 punt uit de lijst met optionele criteria ‘evenwichtig bord’ (infra)
- een informatiecampagne
- een tevredenheidsenquête
- de herkomst van het fruit en de groenten
- min. 5 biologische producten in de warme maaltijden
Optionele criteria
- milieucriteria : alternatieve maaltijden, Belgische producent, statistieken, seizoensgroenten, …
- voedselverspilling : receptfiches voor elk gerecht, systeem voor het dagelijks opvolgen van de bestelde
maaltijden, …
- evenwichtig bord : gemiddelde portie vlees, groenten, …
- dranken en nagerechten : kraantjeswater, frisdranken met bio-certificaat en/of eerlijke handel, …
- aanvullend : bijkomende informatiecampagnes, groenten uit de moestuin, …
Bedrag en betaling
Leefmilieu Brussel biedt gratis begeleiding en opleidingen aan kandidaat-kantines.
Procedure
Het kandidaatsdossier moet uiterlijk op
10 september 2020 bij Leefmilieu Brussel ingediend worden (cf. document op de site van Leefmilieu Brussel, infra).
Praktische inlichtingen
Leefmilieu Brussel
Afdeling Duurzame consumptie en ecogedrag
Havenlaan, 86c / 3000
10000 Brussel
Joke De Ridder -
helpdeskkantine@leefmilieu.brussels
Alle inlichtingen en formulieren zijn beschikbaar op de website van
Leefmilieu Brussel.
Wettelijke en reglementaire bronnen
Betreffende het Label
Good Food-kantine – Kandidaatsdossier (cf. document op de site van Leefmilieu Brussel, supra).
Betreffende het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV)
-
www.favv.be
- PB van 20.02.2020 :
Pedagogische activiteiten in scholen
- Schoolkeuken :
Maaltijden bereid in de keuken van de school Datum van de laatste update
11-09-2020