Nieuwe studie over de steden en gemeenten van Europa

De Raad van Europese Gemeenten en Regio's (REGR) publiceert een studie over de werking en de structuren van regio's, provincies en gemeenten in meer dan 40 Europese landen. Een schat van informatie over uw (toekomstige) partners in Europese projecten!

De publicatie "Gouvernements locaux et régionaux en Europe: structures et compétences" is beschikbaar in het Frans en het Engels, en is het resultaat van een studie die uitgevoerd werd bij verenigingen die lid zijn van de REGR, zoals de VSGB.

De REGR is een groepering van nagenoeg 130.000 overheden verenigd in 60 nationale verenigingen van 42 Europese landen. Zo is het de meest representatieve vereniging van lokale en regionale overheden in Europa.

Wat vindt u in de studie?

  • een infografische kaart over lokaal en regionaal Europa
  • 42 fiches met essentiële gegevens over de territoriale overheden in elk Europees land: cijfergegevens, bevoegdheden, werking, …
  • De publicatie is de heruitgave van een studie die uitgevoerd werd in 2012 en is beschikbaar in verschillende formaten: PDF, e-book (issuu) en interactieve kaart op de website van de REGR. 

    Papierversie zijn bij de VSGB kantoren beschikbaar op aanvraag.

Wist u dit?

  • De voorbije jaren is het aantal lokale overheden in Europa nauwelijks gewijzigd (-1,6 %), behalve als we Turkije meerekenen (-15 %).
  • Momenteel telt Europa 129.472 steden en gemeenten, 1.401 provincies en 401 regio's.
  • Het aantal regio's in Europa steeg sinds 2012 met 10 %.
  • In de meeste gevallen worden burgemeesters verkozen voor een mandaat van 4 jaar.
Met deze publicatie willen wij de spots richten op de diversiteit in Europese landen en de wederzijdse kennis versterken van de werking van steden, gemeenten en regio's.

Wij hopen dat dit bijdraagt tot de totstandkoming van echte samenwerking tussen alle besturen: lokaal, nationaal, Europees en op wereldschaal.

Tien zaken die u misschien niet weet over Europa


In het kader van de studie maakte de REGR ook een video (in het Engels), die 10 zaken belicht die u misschien niet weet over de territoriale overheden in Europa.Meer info

« Terug

Auteur

Camille LEPINAY
Publicatiedatum
01-06-2016
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links