Dexia: de gemeenten slikken!

Wij vragen de hulp van het Gewest.

De Vereniging volgt met stijgende ongerustheid de evolutie van het dossier Dexia.

Ze neemt akte van de inspanningen die werden geleverd door onder andere de Belgische Staat om de toekomst van Dexia België veilig te stellen.

Voor de Vereniging moet het reddingsplan van Dexia zowel de Brusselse gemeenten als de andere de mogelijkheid bieden om op middellange of lange termijn hun onmisbare dividenden nodig ter financiering van hun activiteiten veilig te stellen.

Daarvoor moet de Gemeentelijke Holding gered worden en de Vereniging vraagt aan de federale overheid en aan de Gewesten om de nodige maatregelen te nemen om het aandeel in het vermogen in Dexia via de Gemeentelijke Holding te redden.

Ter herinnering, de Belgische gemeenten zijn voor 14 % aandeelhouder van de nv Dexia, waarvan de Brusselse gemeenten goed zijn voor 1/5. Indien er niets wordt ondernomen, zullen de reeds geleden verliezen en de toekomende verliezen 120 miljoen euro overstijgen.

De Vereniging stelt dat het Gewest de gemeenten heeft aangespoord om in te tekenen op de kapitaalsverhoging in 2009. Dan is het niet meer dan normaal dat het Gewest, dat die operatie heeft ondersteund, nu de gemeenten ter hulp komt.

De Vereniging betreurt tevens het gebrek aan transparantie van het management van de Gemeentelijke Holding in het beheer van het dossier Dexia. De Vereniging stelt vast dat in 2009 het management aan de gemeenten een herkapitalisatie heeft voorgesteld onder voorwaarden die vandaag het risico lopen tot een volledig verlies. De Gemeentelijke Holding heeft trouwens zelf voordien deelgenomen aan een kapitalisatie-operatie van Dexia onder voorwaarden die de Holding vandaag extreem kwetsbaar maken.

 

« Terug

Auteur

Marc COOLS
Publicatiedatum
13-10-2011
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links