Gratis begeleiding ‘verspilling’ en ‘veggie’ op maat voor de kantineWilt u het aanbod in de kantines van uw gemeentelijke instellingen verbeteren en evolueren naar meer Good Food in uw gemeente? U weet niet hoe u hieraan moet beginnen?
In het kader van de Good Food strategie van het Brussels Gewest biedt Leefmilieu Brussel twee verschillende begeleidingen aan die de kantines van uw gemeentelijke instellingen (school, rusthuis, kinderdagverblijf) specifiek kunnen helpen bij het invoeren van (meer) volwaardige vegetarische menu’s of bij het beperken van de voedselverspilling, twee prioriteiten van de strategie. Dit kan door een begeleiding op maat in de keuken van de instelling en/of door het lastenboek van de instelling(en) te verbeteren op die vlakken.
De ‘verspilling’ begeleiding richt zich zowel op het verminderen van de voedselverspilling in de keuken (stock en bereiding) als op de verspilling van de borden van de klanten.

De begeleiding bestaat uit de volgende stappen:
- Een consultant komt ter plaatse en schat de situatie van de kantine in samen met het keukenteam.
- De hoeveelheid verspild voedsel wordt gemeten met behulp van een voedselverspillings-calculator.
- Nadien wordt een actieplan opgesteld om verspilling tegen te gaan waarvan enkele acties samen met de begeleider worden uitgewerkt. Deze acties worden gekozen door de kantine volgens hun noden.
- De begeleider kan ook helpen bij het opnemen van criteria in het lastenboek om verspilling tegen te gaan of nagaan of de huidige criteria worden gerespecteerd.

De ‘veggie’ begeleiding heeft tot doel de kantine te helpen bij het invoeren van lekkere, evenwichtige vegetarische menu’s en hierover positief te communiceren.

De begeleiding bestaat uit de volgende stappen:
- De begeleider start met een nulmeting om een beeld te krijgen van het bestaande vegetarisch aanbod.
- Op basis daarvan wordt een rapport met aanbevelingen gemaakt en een actieplan dat wordt verfijnd na overleg met het keukenteam.
- Er is een kookworkshop op maat voorzien voor het keukenteam.
- Het keukenteam past zijn veggie menu’s aan, waarop de consultant zijn feedback geeft.
- Er wordt een informatiesessie gegeven rond de vegetarische keuken voor de klanten van de kantine.
- De begeleider geeft advies voor een intern communicatieplan rond het vegetarisch aanbod in de kantine.
- De begeleider kan ook helpen bij het correct opnemen van het veggie aanbod in het lastenboek.

De begeleidingen kunnen verspreid worden over één jaar, maar dit kan ook korter zijn. De kantine heeft recht op 3 dagen ‘verspilling’ begeleiding en 4 dagen ‘veggie’ begeleiding. De begeleider is er om het hele keukenteam te ondersteunen: keukenpersoneel, aankoper, leraar, directie, … Het gaat om een gepersonaliseerde begeleiding die rekening houdt met het keukenteam en de acties waarop zij willen werken.

Genoeg van de voedselverspilling in uw gemeente? Zin in vegetarische maaltijden om van te smullen?
Laat u begeleiden en neem contact op met de helpdesk met een korte motivatie (maximum een halve A4 pagina). Een consultant zal dan met u contact opnemen. Reageer snel want de plaatsen zijn beperkt.

Contactgegevens: 02/775 76 22 – helpdeskkantine@leefmilieu.brussels


« Terug
Publicatiedatum
28-04-2017
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links