Europese Week van de Lokale Democratie 2011

De editie 2011 van de Europese Week van de Lokale democratie zal plaatsvinden van 10 tot 16 oktober en zal draaien rond de mensenrechten op lokaal niveau.

Dit begrip kan vertaald worden in allerlei vormen rond economische, sociale of culturele rechten, ... en de gemeenten en verscheidene OCMW's zijn daar reeds actief rond aan het werken. Bovendien zal er dit jaar ook een grote gemeenschappelijke actie georganiseerd worden, met twee doelstelling voor ogen:
  • enerzijds de zichtbaarheid van het evenement verhogen door een betere communicatie
  • anderzijds de rol van de plaatselijke besturen met betrekking tot de lokale democratie en de behartiging van de mensenrechten bekrachtigen
In de praktijk stelt iedere gemeente één centrale actie voor rond het thema. Alle acties zullen op een kaart samengebracht worden zoals een artiestenparcours. Dit initiatief is in het bijzonder gericht tot jongeren.

De OCMW's zullen acties of debatten organiseren met de toekomstige maatschappelijk werkers. Daarom wordt er aan de sociale scholen voorgesteld studenten en leerkrachten af te vaardigen voor ontmoetingen in de OCMW's gedurende de Europese Week van de Lokale Democratie.

Samenwerking tussen Amnesty International en de VSGB


Dit keer heeft de VSGB aan Amnesty International van Franstalig België voorgesteld om partner te worden van het evenement. Deze organisatie heeft een uitgebreid programma rond educatie omtrent mensenrechten en moedigt de overheden, organisaties en particulieren aan om ze na te leven en is dus bijzonder geschikt om de lokale overheden te helpen bij hun acties.


Daarom is Amnesty aan alle deelnemers van de EWLD goede praktijkvoorbeelden 'les droits humains au coeur de la cité' komen voorstellen en het charter 'wereldagenda van de mensenrechten in de stad' voor de lokale besturen komen toelichten.

Speciale aandacht voor jongeren


De academische openingszitting zal plaatsvinden in het gemeentehuis van Vorst op 10 oktober. De Week zal er in haar geheel voorgesteld worden, er zal gedebatteerd worden maar er zal ook bijzondere aandacht besteed worden aan het jonge publiek. Zo zullen er tekeningen, foto's, opstellen, spelletjes en sketches vertoond worden.
« Terug

Auteur

Barbara DECUPERE
Publicatiedatum
31-05-2011
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links