Heeft Europa nog een toekomst ?De Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nodigt u uit voor zijn volgende debat op donderdag 27 april 2017 van 12 tot 14 uur:

« Heeft Europa nog een toekomst ? »

De heer Herman Van Rompuy is Erevoorzitter van de Europese Raad en voormalig Belgisch premier. Hij is momenteel Voorzitter van het European Policy Centre, en wordt als gastdocent door verschillende universiteiten uitgenodigd (SciencesPo Paris, The College of Europe, de UCL, de KULeuven, de Ugent, enz.). Hij ontving verschillende prijzen en eretekens tijdens zijn loopbaan, waaronder de Karel de Grote-prijs 2014. In 2015 werd hij door koning Filip in de adelstand verheven.

Op 23 juni 2016, tijdens een referendum georganiseerd door de Britse premier David Cameron over de vraag of het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie moest blijven, stemden 51,9 % van de Britten voor een uitstap. Deze volksraadpleging heeft geleid tot de « Brexit » na een lidmaatschap van 43 jaar.

De Chamber of Lords, de hoge kamer van het Britse parlement, heeft enkele dagen geleden de wet goedgekeurd die de Britse regering toelaat om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon te activeren. Hierdoor wordt het proces van de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie ingezet. De onderhandelingen moeten dan ook officieel van start gaan en moeten binnen twee jaar afgerond zijn.

Wat zijn de gevolgen van deze uitstap ? Is dit het begin van het einde van de Europese Unie zoals wij deze kennen ?

Tijdens dit debat zal de heer Van Rompuy de volgende onderwerpen behandelen : de situatie van Europa op internationaal vlak, de Brexit, Trump en de Verenigde Staten, en de toekomst van Europa.

Na afloop van zijn uiteenzetting is er eveneens een tussenkomst van de heer Alain Hutchinson, Brussels regeringscommissaris voor Europa en de internationale instellingen.

Wanneer


27 april - 12-14u

Plaats


Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC)
Zaal JDE 62 (Jacques Delorsgebouw), Belliardstraat 99 te 1000 Brussel

Inschrijving


Tussen 12 u. en 12.30 u. wordt de deelnemers een lichte lunch aangeboden. Gelieve u hiervoor tegen uiterlijk donderdag 20 april 2017 per e-mail aan schaouch@ces.brussels in te schrijven.

Indien u aan dit debat wenst deel te nemen, dient u ons verplicht de volgende informatie te verstrekken : naam, voornaam, nummer identiteitskaart, land van verblijf en nationaliteit.
« Terug

Auteur

Philippe DELVAUX
Event date
27-04-2017
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links